BioNet

SAĞLIK

ESNEKLİK

Esnekliğin olmaması, vücut için daha az hareket alanı ve kaslar için verimli çalışabileceği daha dar bir aralık anlamına gelir. Her spor dalı, yetenek isteyen hareketlerinin başarılması için bir derece esnekliğe gereksinir. Örneğin, yüzücüler esnek omuzlara sahip olmalıdırlar. Engelli koşucular esnek kalça ve diz arkası bağlarına gereksinirler. Zorlu rotaları tırmanmayı seçen kaya tırmanıcılarının hemen hemen bütün eklem ve kasları uç düzeyde esnek olmalıdır. Esnetme şu nedenlerden dolayı her çalışmanın ayrılmaz bir parçası olmalıdır:
  1. Kasları ve eklemleri daha esnek duruma getirerek, çalışma sırasında maruz kalınacak gerilmelere karşı hazırlayarak sakatlanma olasılığını azaltır.
  2. Eklenen hareket açıklığı sayesinde kaslar bu aralıkta çalıştırılarak fazladan güçlendirilir.
  3. Kuvvet çalışmasının kısalttığı ve sertleştirdiği kasları esneterek eski durumuna dönmesine yardımcı olur.

Esneme, kuvvet gibi geri-dönüşlü özelliktir ve bu yüzden kazanımların korunması için antrenman programının sürekli bir parçası olmalıdır. Esneyememek şu faktörlere bağlı olabilir:

  1. Kemik yapısı,
  2. Eklem kapsülleri ki bunları değiştiremeyiz.
  3. Kaslar, özellikle geliştirilebilir olandır.
  4. Tendonlar.
  5. Özellikle karın ve kalça bölgesindeki yağ tabakaları.
  6. Yaralanmalar.

Esnemenin kazançları bir çalışmadan sonra bile farkedilebilir. Esneme birikebilir bir özelliktir ve birkaç haftalık çalışmadan sonra çalışmanın etkileri iyice belirginleşir. Esnekliği ölçmek gelişimi izlemek ve kontrol etmek açısından önemlidir. Gelişim belli bir seviyeye kadar sürer ve bundan sonra elde edilen esnekliği korumak için çalışma sürdürülmelidir. Diğer bir çok çalışma kazanımı gibi esnekliğin de geri dönüşlü olduğu unutulmamalıdır.

 

BUDY BULDİNGE GİT