BioNet

SAĞLIK

TEKNİK ÇALIŞMA

Teknik, bir spor dalı için onun yapılış biçimidir. Bu açıdan, tekniğin aktarımı ve sporcunun yaratıcı yorumu önem kazanmaktadır. Her sporsal teknik geçmişten bilgi ve deneyim taşır.

Aktarım, eğiticilerin verdiği eğitim ve başarılı sporcuların tekniklerinin taklidi ile olur. Sporcu ise, bu temel üzerinde çalıştıkça kendi yorumunu, bir ölçüde kendi tekniğini geliştirir. Teknik, değişik spor dallarında farklı anlamlar kazanır. Dayanıklılık sporları ( orta ve uzun mesafe koşu, mukavemet kayağı, kürek, bisiklet ) için teknik, enerjinin ekonomik olarak kullanılması yetisi iken, kombine hareket sporlarında, ( jimlastik, buz peteni, ritmik jimlastik ) akıcılık, ritm, esneklik, denge anlamına gelir. Tırmanma sporu için ise her ikisinin bileşimidir. Teknik çalışma üç bölümde ele alınabilir:

1- Kaba Koordinasyon Gelişimi:
Bu bölümde, sporda kullanılan temel tekniklerin kavranması ve hareketin kaba koordinasyonu yetisi kazanılır. İlk uygulamalarda, istenen hareketlerin tam anlamıyla yapılması başarılamayabilir. Birkaç uygulamadan sonra kaba koordinasyon elde edilir. Kaba koordinasyon çalışmasında şu koşulların hazır olması beklenir:

a) Hareketler en basit düzeyde olmalıdır.
b) Her çalışmada konsantrasyon en yüksek düzeyde olmalıdır.
c) Yorgun olunmamalıdır.
d) Uygulamalar sakin bir ortamda geçekleştirimelidir.
e) Yapılan düzeltmeler kişinin anlayabileceği düzeyde olmalıdır.

Yukarıda değinilen noktalara temel kaya eğitiminin birinci basamağında özellikle dikkat edilmelidir.

2- İnce Koordinasyon Gelişimi:
Spor dalının gerektirdiği hareketler tekniğe uygun olarak uygulanmaya çalışılır. Bu noktada, sporun gerektirdiği kuvvet, dayanıklılık, esneklik gibi yetiler de önem kazanır. Belirtilen özelliklerin geliştirilmesine yönelik antrenmanların düzgün olarak sürdürülmesine özen gösterilmelidir. Çalışma sırasında zorlaştırılmış koşullar uygulanırsa tekniğin uygulanışında hatalar ve eksikler ordaya çıkabilir, verim düşer.

Temel kaya eğitiminin ikinci adımı bu dönemdir. Sporcunun antrenmanlara devamı ve gelişimi önemlidir. Eğiticiler ise, temel eğitimi alan sporcuların başarabileceklerinin üzerindeki rotalara ( 4 derece bir üst sınır olarak kabul edilebilir) sokulmamasına dikkat etmelidir.

3- İnce Koordinasyonun Pekişmesi:
Sporcunun hareketi zorlanmış koşullar altında sağlam ve her zaman başarılı bir şekilde uygulaması yetisi bu dönemde kazanılır. Tırmanmadan örnek verilirse, bu süreç sürekli gelişimi hedefleyen bir sporcu için hemen hemen sınırsızdır. Ancak sürekli ve düzenli çalışma gerektirir.

Yapılan önemli bir hata da, dördüncü adımdan sonra bir sonraki seneye kadar hiçbir çalışmanın yapılmamasıdır.Böylece istenen verime ulaşılamamaktadır. Yukarıda belirtilen noktalar lider çıkışa yönelik ileri kaya ve lider kaya eğitimi ve sonrası için de geçerlidir.

Eğitimlerden sonra ise sporcu yapacağı tercihlere göre kendi antrenman programını çıkarmalıdır.

 

BUDY BUİLDİNGE GİT